NSK – Strävan efter uppriktighet

30 april, 1997

Norra Skåne, 1997-04-29.

Norra Skåne, 1997-04-29.

Tidning: Norra Skåne
Text: Åke Holmqvist
Publicerat: 1997-04-29

//

Strävan efter uppriktighet

Anarkismens färger rött svart är ofta förkommande i de bilder och objekt som Eva Barnekow utställer på biblioteket i Hässleholm. Anslaget är fräscht och utåtriktat och denna senkomne debutant (född 1944) verkar sträva efter att vara uppriktig och tydlig i sina uttrycksmedel.

Hennes dragning åt enkelhet, ordning och reda kan verka anslående, men skall man tala om anarki blir det mest som ett underliggande hot. Enstaka antydan om att befrielsen är nära finns också insmuget bland utställningens 20 verk.

Eva Barnekows konst tycks till stora delar anknyta till konstruktivismens stränga renodling. Med något enstaka undantag handlar det om geometriskt stringenta former arrangerade till en omedelbar och i flera fall dekorativt anslående effekt.

Färgvalet reduceras oftast till ett minimum. Den tredelade målningen ”Störst av allt” (rött och svart) erinrar om Olle Baertlings storslagna purism och ytterligare ett par målningar med strängt avgränsande färgfält är ambitiösa övningar i samma tradition.

Skulpturen ”Vita” är en elegant liten återbörd i välvd plåt. Sensuella i hantverket och lätta att ta till sig är också de reliefartade bilder och objekt med målade träribbor och bjälkar som viktig ingrediens. Användningen av betsad plywood ger en läcker effekt i den serie som kallas Relation. Det riktigt jublar om harmonin men förhållningssättet förblir gåtfullt. Även när det, som i några litografier med likartade mönster, skildras i negativeffekt och fått baklängestiteln ”Noitaler”.

//

Etiketter:

Leave a Comment